Alright sooo Marocco

31.07.2023

Jag heter Sebastian, är 21 år gammal och jag har denna sommar arbetat som volontär inom Europeiska solidaritetskåren i Marocko. Mitt arbete har varit att hålla kurs i 3D-modellering på Kulturhuset Zeljou för folk som bor här i staden Larache. Detta är en stad med ca 125 000 invånare i nordvästra Marocko som ligger på den marockanska kusten. 

Jag har njutit av tiden jag har spenderat här hittills, de flesta dagar har det känts som att solen har försökt döda mig, men förutom det har jag mått bra i landet och med dess medborgare här i Larache. Jag har bott tillsammans med Mahdad som jag kände sedan tidigare från Sverige. Han är också volontär här och har haft kurser i programmering.

Projektet som jag har arbetat med har gått ganska bra, även om jag först var rädd att jag skulle klara det dåligt eftersom det är första gången jag undervisar och eller är en förebild att följa. 

Det är hög arbetslöshet här, kriminaliteten är också hög och många unga söker sig till Europa för att hitta fler möjligheter. Det är därför det är väldigt uppskattat att få lära sig om tex programmering och 3D-modellering, vilket kan ge invånarna fler chanser på arbetsmarknaden.

Eleverna har jobbat hårt på mina lektioner, 2 timmar varje dag förutom fredag och helg.

Och jag har fått se deras utveckling och tillväxt, och det är ganska roligt att se vad jag som en individ kan få andra att åstadkomma.

Jag har också fått se mer än en stad här. Jag besökte till exempel Tanger... jag blev tyvärr sjuk där, men trivdes ändå.

Jag personligen saknar hemmet eftersom jag är en "family man", men jag kan också säga att jag kommer att sakna Marocko när jag kommer tillbaka hem, eftersom livsstilen här är så enkel och trevlig.

Europeiska solidaritetskåren är EU:s program för att stimulera och ta tillvara ungas samhällsengagemang genom att erbjuda dem möjligheter att göra nytta i lokalsamhället och i relation till sina medmänniskor. Att åka som volontär kostar ingenting och unga får med sig kunskap och arbetslivserfarenhet som kan vara nyttiga för framtiden.

Är du intresserad av att själv åka som volontär? Vi stöttar i första hand unga som bor i Göteborg nordost. Kontakta oss på Fjället via mail: info@fjallet.org eller telefon: 031-330 39 36. Eller läs mer på https://youth.europa.eu/solidarity_sv eller www.mucf.se.