Vår verksamhet


Läxhjälp 

Varje tisdag har vi läxhjälp kl 16-18. På läxhjälpen sitter vi med killar och tjejer som har läxor och plugg. Vi skapar en tyst och trevlig miljö för plugg och hjälper er med studierna. 

Inför nationella prov har vi utökad läxhjälp för att möta efterfrågan från ungdomarna. 

Man kan även komma andra dagar och sitta med läxor - då hjälper vi er så gott vi hinner. 
Stormöte

Varje tisdag kl 18-19 har vi stormöte där vi presenterar veckan som kommer och diskuterar aktuella ämnen och frågor som ungdomarna har. Stormöten är det mest demokratiska verktyg som Fjället har, alla medlemmar är välkomna att vara med och fatta beslut och rösta. De får även diskutera verksamheten och planera nya aktiviteter, samt lämna viktiga förslag och rösta om dem. Medan vi har stormöte stänger vi övriga aktiviteter så att alla är med och deltar. 

Tjejmiddag & tjejgrupp 

Varje onsdag har vi tjejkväll mellan kl 16-21 där du som är tjej eller identifierar dig som tjej är välkommen. Tjejerna har en egen budget på 7000 kr / termin för att planera middagarna samt andra aktiviteter. 

På tjejkvällar händer allt möjligt från bakning, pyssel, matlagning, keramik, sy-workshops, mys, skratt, dans, fifa-turnering till fester och karaoke kvällar. 

Vi gör också utflykter och andra aktiviteter utanför Fjället beroende på vad tjejerna planerar. 

Killmiddag & killgrupp

Killmiddag: #Killmiddag är ett koncept som vi hämtat från Make Equal som är en organisation som jobbar med praktiskt jämlikhetsarbete. Vi på Fjället jobbar med killmiddagar för att killar skall kunna utveckla sin förmåga att uttrycka känslor och reflektera tillsammans i en trygg miljö om hur det är att vara kille utifrån olika teman. Vår ambition är också att utmana destruktiva maskulinitetsnormer, stereotypa könsroller och machoideal. Olika diskussionsteman kan tillexempel vara vänskap, sexualitet, våld, kriminalitet, kärlek, framtiden, jämställdhet, skolan. Mer info finns på; killmiddag.se 

Killgrupp: Killgrupp är ett koncept som vi själva har arbetat fram. På killgrupp deltar ett begränsat antal killar i olika samarbetsövningar och workshops och arbetar aktivt med skapa en bättre version av sig själva. Under killgruppen planeras även kommande killmiddag där killarna planerar nästkommande middag samt tar fram tema och frågor. Killarna har en egen budget på 7000 kr / termin för att planera middagarna samt andra aktiviteter.

För att lyfta fram killarnas lärande och personliga och sociala utveckling så använder vi metoden ELD, Experience learning description. Killarna får lyfta fram olika situationer då de visat kompetenser och i slutet av terminen får killarna ett kompetensbrev som de sedan kan använda för att söka jobb eller praktik. Mer info finns på; Eldkompetens.se  

Öppet häng 

På öppet häng händer allt möjligt. Många gillar att hänga i vardagsrummet och spela kortspel, baka, diskutera, planera och mysa. Medans andra gillar att vara i pingisrummet och spela pingis, tittar på film eller spelar PS4 eller Just dance. Några gillar också att vara i Vippen för att lyssna på musik och chilla i lugn och ro. Resten är i studion och skapar musik eller på utsidan och spelar basket. På utsidan har vi också en skateramp och vi har skateboards som vi lånar ut till de som vill.

Ofta har vi en aktivitet under öppet häng som det är valfritt att delta i. Det kan tex vara keramik, syworkshop, pingisturnering, spa-kväll, pyssel eller annat.

Öppet häng brukar variera, men oftast är det på fredagar, lördagar eller tisdagar. Vi skriver alltid på vår Instagram när vi har öppet häng. 

Öppet häng har en egen budget på 20 000 kr/termin och planeras tillsammans på våra stormöten. Där tar ungdomarna beslut om gemensamma aktiviteter och inköp.

Mini Fjället 

Mini-fjället är vår mellanstadieverksamhet som är ny sedan sommaren 2022. Här kan du som går i åk 4-6 komma på måndagar 16-20 och lördagar 12-16.

Varannan måndag har vi läxhjälp (ojämna veckor) och varannan måndag (jämna veckor) har vi stormöten där vi planerar aktiviteter tillsammans.

På Mini-fjället kan man göra i princip samma saker som på "vanliga" Fjället. Du kan baka, spela brädspel, spela pingis, PS4 eller just dance. 

Mini-fjället har också en egen budget på 6000 kr/termin som de ansvarar för.

Studio 

På Fjället har vi en studio. I studion kan du skapa låtar, sjunga, träna dj, skapa beats och annat som har med musik att göra. 

För att kunna ha tillgång till studion behöver du skaffa ett studiokörkort. Detta gör du genom att berätta för oss att du är intresserad av studioverksamhet, senare bokar vi en tid med en studiokunnig personal som ska ge dig en genomgång av hela studion. När genomgången är klar får du körkortet och då kan du producera musik i studion. I studion har vi ett maxantal på tre ungdomar och mat och dryck är inte tillåten i studion. Om du inte följer dessa regler riskerar du att förlora ditt studiokörkort.

Vill du ha studiokörkort, säg till oss.

Filmprojekt

På Fjället kan du också jobba med film. Vi har under ht 23-vt 24 ett filmprojekt som fått pengar från Göteborgs stads föreningsstöd. Ungdomarna gör en spelfilm i olika avsnitt som handlar om hur det kan vara att leva som ung i ett förortsområde. 

Vill du vara med i filmen kan du kontakta oss.

En liten teaser, klicka här

Styrelse 

Fjället drivs som en förening och vårt högst beslutande organ är en styrelse bestående av ungdomar.

Under mars månaden väljs en ny styrelse som leder och styr Fjället i ett år. Styrelsen får en styrelseutbildning under deras första månad för att lära sig mer om styrelse arbetet. Styrelsen har en egen budget på 5000 kr / termin.

På bilden ser du Najma Hassan, Fjällets ordförande för perioden 2022-2023. 

Najma blev omvald för perioden 2023-2024

Resegruppen 

Resegruppen är en grupp som har startats på intiativ av ungdomar med målet att samla in pengar och resa tillsammans. Gruppen startade sommaren 2021 och arbetar hårt för att kunna resa till Stockholm på tre dagars resa sommar 2023.  

Resegruppen har samlat in pengar på alla möjliga sätt. De har arrangerat fifa turneringar, Disco fester för barn. De har startat en kafé i Rannebergen centrum i samarbete med Bostadsbolaget under sommaren 2021, sålt kakor, pantat burkar och nu driver nu kaféverksamhet på Fjället. 


Lovaktiviteter 

Alla lovaktiviteter planeras av våra ungdomar. Det är ungdomar som hänger på Fjället som planerar, budgeterar, ansöker om pengar, bokar och lottar vilka får plats på de respektive aktiviteter. 

På loven har vi alltid fullt upp. Exempel på utflykter är skidresor, skridskor, paintball, Gökboet, bada i havet, Liseberg, Nordens ark, Skara sommarland, Jump Yard, Laserdome och mycket mer. Vi har också grillat, anordnat danstävlingar och fotbollsturneringar. 

Vill du delta på olika aktiviteter - håll koll på vår Instagram och anmäl dig där eller på Fjället. Blir det många anmälda kan vi behöva lotta. 

Feriearbete

Under varje sommar tar vi emot gymnasieungdomar som jobbar hos oss i tre veckor.  Vårt upplägg heter "Unga områdesutvecklare" där ungdomar arbetar aktivt för att utveckla området. Förutom att arrangera aktiviteter för barn och familjer i området startade feriearbetarna 2021 "Revolution Rannebergen" med syfte att få politiker och makthavare att uppmärksamma Rannebergen och dess brist på service, något som orsakat otrygghet i området. Feriearbetarna skrev bland annat en artikel i GP som fick mycket uppmärksamhet.

Ung Extra

Ung Extra är ett extrajobb för dig som behöver samla på dig mer erfarenhet för att sedan komma vidare till ett arbete på den reguljära arbetsmarknaden. Du arbetar ungefär 16 timmar per månad, under en termin - oftast på helger, men andra dagar är också möjliga. Inför varje termin kan du ansöka om Ung extra-jobb via UngdomsportenFjällets podcast 

Ungdomarna på Fjället har startat en podd. Podden bedrivs av åtta ungdomar, fyra tjejer och fyra killar. Podden kommer att diskutera samhällsfrågor utifrån ett ungdomsperspektiv. Podden publiceras på Spotify. 

Är du också intresserad av podcast? Säg till oss!  

Spotify: Fjälletspodcast

Fixargruppen 

Detta är gruppen som är ansvarig för inredning, lättare renovering och reparationer på Fjället. Gruppen består av ungdomar som är intresserade av inredning och dekoration. De har en egen budget på 6000 kr/ termin och planerar nya projekt utifrån det varje termin. Är du intresserad av att delta i gruppen - prata med oss på Fjället. 


Självbeskrivning strategidokument

Vill du veta mer om vår verksamhet och hur vi tänker i grunden kring viktiga frågor? Detta är ett dokument som vi sammanställde utifrån viktiga frågor i Göteborgs stads strategidokument för fritidsverksamheten. Läs mer nedan. /2024-01-12

Verksamhetsberättelse 2023 

Verksamhetsplan 2024

Här kan du läsa vår verksamhetsberättelse från det gångna året samt ta del av vår verksamhetsplan för det kommande verksamhetsåret 2024.