Volontärprojekt i Georgien

19.08.2021

Här är en blog från vårt volontärprojekt i Georgien sommaren 2021, dit vi skickade 6 unga vuxna från Angered för att jobba i ett miljöprojekt. 

Hej, Alexi här! Vi spenderar sammanlagt 2 månader i Georgiens huvudstad Tbilisi i ett projekt som handlar om miljöfrågor. Arbetsuppgifterna är att skapa olika event, workshops och material. Vi har bland annat skapat en Guide gällande en miljövänlig livsstil. Vi har även mött ungdomar och vuxna i olika workshops så som att städa i naturen och informerat om återvinning. Det jag har gjort är att komma med förslag på hur saker ska se ut och genomföras, jobbat online och redigerat, hjälpt till med inköp av material och hållit i presentationer. 

Lägenheten delar jag med 3 andra volontärer från Sverige. Den ligger i området Tsereteli och vi har buss utanför och gångavstånd till metron vilket har gjort det enkelt att ta oss runt. 

De två större kulturkrockarna jag märkte av var att trafiken är huller om buller. Folk kör som galningar och vanliga trafikregler existerar knappt. Vi dök även upp under Pride-veckan här och snabbt visade sig stadens inställning till HBTQIA+. Istället för Pride-demonstranter var det 3000 motdemonstranter och den vanliga paraden fick ställas in. Att passa tider är inte heller superviktigt här och ofta kommer människor/transport senare än tänkt. Maten och middagar är dock underbara!

Skulle du rekommendera detta för andra unga?

- Verkligen ja! Det må vara jobb men det är en helt ny upplevelse som även innehåller saker som man måste göra utanför sin comfort zone. Det är lärorikt, äventyrligt och man får minnen för livet. 

Vad skulle du säga till andra unga som funderar på att testa att vara volontär?

- Se till att arbetsuppgiften/projektet är något du är intresserad av, annars känns arbetet långtråkigt. Sök upp information om landet och olika upplevelser man kan göra/se och prata med den mottagande organisationen och be dem om hjälp att planera äventyr! Väl där nere, ta för dig och våga ta plats, våga göra misstag. Utöver nya kunskaper, vänskaper och minnen får man även ett certifikat som kan användas för jobbsökande i framtiden.

Alexi Högkvist Lundberg, 21 år från Rannebergen, Angered.


*Inom Europeiska solidaritetskåren erbjuds unga mellan 18 och 30 år en möjlighet att verka som volontär där syftet är att stödja lokalsamhället. Det kostar ingenting för den unga som åker iväg och man får mat-och fickpengar, boende, transport och flyg dit och hem. Man kan vara borta 2 mån -1 år. Under projektet lär man sig mycket nytt och får erfarenheter som är bra för framtiden. Är du också intresserad -prata med oss på Fjället!

Du kan hitta mer info på https://europa.eu/youth/solidarity_sv